Nouns

Nouns

Nouns are used to name people, animals, places or things. Nouns are often known“naming” words. Every sentence must include at least one noun or pronoun.  Nouns can be either singular or plural.

 A noun will always be a person, place, thing or idea.

Types of Nouns

  • Common/ Proper
  • Abstract/ Concrete
  • Collective
Common and Proper noun

Common nouns are used all the time to describe everyday objects, animals, places, people and ideas. They do not have a capital letter unless they appear at the start of a sentence.

 A proper noun is the name given to a particular person, place or breed of animal, or to a religious or historical concept or period. Proper nouns always start with a capital letter. This helps them to distinguish them from common nouns. The most common proper nouns are the names of people or place, but titles, institutions, days of week and events and festivals are also proper nouns.

1. The boys were flying kites on the beach.

Kites is a proper noun
Kites is a common noun

2. There was an earthquake in Japan on Friday.

Friday is a proper noun
Friday is a common noun

3. Staph bought a bicycle for her brother.

Staph is a proper noun and bicycle is a common noun
Staph is a common noun and bicycle is a proper noun
Staph and bicycle are proper nouns

4. India is the seventh largest country in the world.

India is a proper noun and world is a common noun
India and world are common nouns
India and country are proper nouns

5. Jane, my sister, wants to be an air hostess.

Jane is a proper noun and air hostess is a common noun
Jane is a common noun and air hostess is a proper noun

Fill in the blank with the common noun that fits best:

1.    I’m going to see the _____________ about my tooth.

A . Dr. Ling
B. dentist
C. cardiologist

2.    The ________________ sank during the storm.

A. Karen II
B.  bridge
C.  sailboat

3.    Of all animals, _____________ are my favorite.

A.  dog
B.  dogs
C.  pretzels 4

4.    The ___________ were named Nick and Jerry.

A.  kitchen
B. library
C. spa

5.    The __________________ is full of books, including classics by everyone from Shakespeare to Tolkien.

A.  Nick and Terry
B.  fight
C.  Dennis

Answer Key:

1: B, 2: C, 3: B, 4: A, 5: B

Abstract and Concrete noun

Abstract nouns are more difficult to define. They refer to ideas, feelings on occasions or time- things that can’t be seen or touched such as love, trust, bravery, happiness.

 Fill in the blanks with suitable abstract nouns.

  1. He is a man of ……………………… (strong)
  2. The people in this part of the country live in ………………………. (poor).
  3. ……………………….. to animals is a punishable offence. (cruel)
  4. He is on a ………………………. to Mecca. (pilgrim)
  5. I have great …………………………. to welcome you. (please).
  6. …………………………. is the best period of one’s life. (child)
  7. ……………………….. Should always be avoided. (waste).
  8. As a parent my children’s ……………………. is of utmost importance to me. (safe).
  9. As the sun went below the horizon ………………………. enveloped the planet. (dark).
  10. There is no end to his ……………………….. (wicked)
Answers
  1. He is a man of strength.
  2. The people in this part of the country live in poverty.
  3. Crueltyto animals is a punishable offence.
  4. He is on a pilgrimageto Mecca.
  5. I have great pleasure to welcome you.
  6. Childhoodis the best period of your life.
  7. Wastage should always be avoided.
  8. As a parent my children’s safety is of utmost importance to me.
  9. As the sun went below the horizon darknessenveloped the planet.
  10. There is no end to his wickedness.
Collective Noun

1.    Keys, marbles, and rubber bands were just a few of the things in the pile of objects in his drawer.

A. marbles
B. things
C. pile

2.    The boys decided to join the navy after graduation.

A. boys
B. navy
C. graduation

3.    After the performance, all the actors joined hands and bowed toward the audience.

A. performance
B. actors
C. audience

4.    The team celebrated heartily after scoring a winning goal.

A. team
B. winning
C. goal

5.    Most of the students on the council are also on the honor roll.

A. students
B. council
C. honor roll

6.    The boat’s crew worked all night to stop the leak.

A. boat’s
B. crew
C. leak

7.    The talent show featured several individual performers, along with three bands.

A. show
B. performers
C. bands

8.    Our extended family includes great-grandparents and second cousins.

A. family
B. great-grandparents
C. cousins

9.    All of the students are attending a school assembly on Friday.

A. students
B. school
C. assembly

10.    The senate will be voting on three education funding bills tomorrow.

A. senate
B. bills
C. tomorrow

11.    The teachers and administrators held a meeting in the faculty office.

A. teachers
B. administrators
C. faculty

12.    The sheep clustered in a tight flock to ward off the cold weather.

A. sheep
B. flock
C. weather

 

Answer key:

1 – C, 2 – B, 3 – C, 4 – A, 5 – B, 6 – B, 7 – C, 8 – A, 9 – C, 10 – A, 11 – C, 12 –B